Людмила Ткачук

Базові олії, їх ще називають несучими або оліями – основою, використовуються в аромотерапії, масажних сумішей або як емульгатори для прийняття ванн.

 Абрикосова (абрикосових кісточок). Використовують для догляду за шкірою обличчя: будь-який тип шкіри, включаючи дуже суху, старіючу, тонку, чутливу або запалену. Дуже легке масло, добре всмоктується шкірою. Запах майже не відчувається.

Авокадо. Використовують для старіючої і сухої шкіри, при зморшках, сонячних опіках. Рекомендують для сухої шкіри, протипоказано для жирної шкіри. Добре вбирається. Багате корисними речовинами, особливо вітаміном Е. Має зелений колір, густе.

Арахісова. Надзвичайно багате на вітаміни і мінеральні речовини. Саме завдяки цим речовинам шкіра обличчя істотно вирівнюється, розгладжуються неглибокі вікові та мімічні зморшки, і усуваються багато проблем шкірного покриву. Липке, має аромат горіхів. Може викликати алергію, тому рекомендується застосовувати після перевірки його на алергенність.Основні властивості арахісового масла – це розгладження, пом’якшення, харчування, і зволоження шкіри.

Бергамотова. Рекомендується в якості допоміжної олії при гнійничковому, вугровому висипах; при ранах, що погано загоюються, при грибковому ураженні шкіри, псоріазі, екземах; при підвищеній пітливості, жирній шкірі. Добре сприймається дітьми. Не рекомендується особам з індивідуальним несприйняттям.

Виноградних кісточок. Рекомендується для всіх типів шкіри, особливо для дуже жирної шкіри. Масло легке і практично не має запаху. Можна використовувати самостійно як базове масло, а також в суміші з іншим більш поживним маслом.

Грейпфрутова. Нормалізує секрецію та об’єм сальних залоз, освітлює та відбілює жирну шкіру. Нормалізує жировий обмін, знижує вагу, виводить целюліт. Підвищує опір організму до інфекційних та простудних захворювань.

Жожоба. Рекомендується для нормальної, сухої і жирної шкіри. Глибоко проникає в шкіру і має протизапальну дію, якщо шкіра збуджена або роздратована. Використовується так само як основа при прищах і екземі. Хороший засіб для догляду за волоссям. Має тверду консистенцію.

Зародків пшениці. Рекомендується для сухої, потрісканої, що в’яне, зудить або обпаленої на сонці шкіри. Використовується в складах для розсмоктування шрамів і рубців від швів. Природний антиоксидант: багата корисними речовинами, особливо вітаміном Е (більше ніж масло авокадо). Має насичений помаранчево-коричневий колір і специфічний запах. В’язке і важке. Може викликати алергію, тому рекомендується застосовувати після перевірки його на алергенність.

Іланг-ілангу. Олія іланг – іланг є універсальним засобом, гарно впливає на всі типи шкіри обличчя. Так, наприклад, застосування при жирній шкірі допомагає запобігти зайвому виробленню шкірного жиру, і звужує розширені пори. Також сприяє усуненню вугрової висипу, що робить вельми ефективним його застосування в догляді за проблемною шкірою обличчя. А завдяки його протизапальним властивостям, його нерідко використовують для зовнішнього лікування таких шкірних захворювань, як дерматози та екзема на обличчі. Застосування при більш сухій шкірі сприяє її зволоженню і пом’якшенню, запобігає передчасному старінню, і надає шкірі відчутну ніжність і гладкість. При чутливій шкірі допомагає заспокоїти її запалені ділянки, усунути свербіж, почервоніння, лущення та інші ознаки роздратування. Крім того, ефірна олія іланг -ілангу володіє хорошими омолоджувальними властивостями. Його застосування допомагає розгладити неглибокі зморшки, підвищити тонус, еластичність і пружність. Крім всіх перерахованих вище якостей, олія іланг-ілангу здатна вирівнювати шкіру, закріплювати загар, а також усувати роздратування шкіри після впливу на неї ультрафіолетових променів.

Кипарисова. Тонізуюча, освіжаюча. Властивості: протигрибкова, бактерицидна, протизапальна, протицелюлітна; усуває підвищену пітливість, нормалізує роботу сальних залоз. Не використовувати при вагітності та при індивідуальному несприйнятті.

Кокосова. Сприяє загару і використовується в засобах для догляду за шкірою і волоссям. Добре заспокоює і живить суху шкіру. Особливо корисно для лікування волосся і шкіри голови. Надає волоссю блиск. Твердої консистенції. Рекомендується підігрівати на водяній бані для змішування складових частин суміші. Обов’язково треба перевіряти на алергенність, так як на надчутливій шкірі може з’явитися висип.

Кунжутна. Рекомендується для догляду за всіма типами шкіри. Використовується для складів при лікуванні екземи і псоріазу. В Індії це масло широко використовується в аюрведичній медицині. Має блідо-жовтий колір і слабкий горіховий запах. Цікаво, що воно володіє сонцезахисним ефектом аналогічно крему з фактором SPF 4.

Лимонна. У косметологічній практиці олія лимону рекомендована і для догляду за жирною, комбінованою шкірою, оскільки вона володіє вираженою здатністю звужувати пори і усувати жирний блиск шкіри. Крім цього, систематичне застосування ефірної олії лимону дозволяє поліпшити колір обличчя, пом’якшити огрубілі ділянки (наприклад, шкіру губ), освітлити веснянки і пігментні плями. А бактерицидні та протизапальні властивості лимонної олії виправдовують її застосування в догляді за жирною, проблемною шкірою обличчя. Ефективна олія лимону використовується і в лікувально-косметичних цілях для лікування герпесу, бородавок, білих вугрів.

Макадамії. Корисно для сухої шкіри, а так само при сонячних опіках. Нерафінована, має золотистий колір, легке.

Мигдальна. Рекомендується для всіх типів шкіри, включаючи дуже суху, чутливу, старіючу і сверблячу. Олія холодного віджиму особливо багата поживними речовинами. За консистенцією дуже м’яка, з тонким ароматом. Рекомендується для домашньої аптечки. Може викликати алергію, тому рекомендується застосовувати після перевірки на алергенність.

М’ятна. Має противірусну властивість. У косметології ефірне масло м’яти застосовують у складі засобів для жирної шкіри. Воно заспокоює роздратовану шкіру, знімає запалення, охолоджує і тонізує, знімає набряк і свербіж від укусів комах. Добре допомагає при лікуванні жирного волосся, а також усуває запалення і біль від сонячних опіків.

Обліпихова. Має омолоджуючий і ранозагоювальний ефект, впливаючи на регенерацію клітин шкіри. Живить, знімає запалення. Фруктові кислоти і вітамін K, що містяться в олії, здатні проникати глибоко в шкіру і усувати пігментні плями.

Оливкова. Особливо часто застосовується для сухої і знезводненої або запаленої шкіри. Досить важка і має характерний запах.  

Персикова (персикових кісточок). Рекомендується при догляді за вже в’янучою і сухою шкірою, а також за чутливою шкірою, схильною до запалення і алергічних реакцій. Постійне застосування олії персика сприяє пом’якшенню, зволоженню та омолодженню шкіри, а також значного поліпшення її зовнішнього вигляду.

Чайне дерево. Лікує, піднімає настрій, додає сили. Також олія чайного дерева дбайливо і ефективно піклується про здоров’я нашої шкіри і волосся. Воно застосовується для ретельного догляду за жирною, проблемною шкірою (вугрі), при свербінні, лупі, випадінню волосся і навіть бородавках.

Ши (каріте). Рослинна олія, що добувається з насіння дерева ши. Масло ши тверде, має приємний ніжний горіховий запах. До основних рис масла ши в косметичній індустрії відносять пом’якшувальні і захисні функції масла. Карістероли, що входять до складу масла, мають відновлюючі властивості, здатнимі активізувати синтез колагену. Властивості УФ – фільтрів сприяють уповільненню старіння шкіри. Жирні кислоти, присутні в маслі, надають захисну дію на шкіру, а саме оберігають її від зневоднення і висихання.

Ялиця. Омолоджує та розгладжує шкіру.

Нормальна Жирна Суха Проблемна Чутлива Запалена Старіюча Екзема, псоріаз Целюліт
Абрикосова + + + + + + +
Авокадо + +
Арахісова + + +
Виноградних кісточок + + + + + + + +
Жожоба + + + + + +
Зародків пшениці + + + +
Кокосове + + +
Кунжутне + + + + + + + +
Лимонна + + + + +
Макадамії + +
Мигдальна + + + + + + + + +
Обліпихова + + + + + + + +
Оливкова + +
Персикова + + + + +
Чайне дерево + + + + + + + +
Ши + + + +

Будьте гарними і привабливими!

Щиро Ваша, Лозинка.

Напишіть відгук

Ваше Ім'я*
Ваш Email*
Сайт
Ваш коментар*

Ви можете використовувати такі HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>